Cestujeme za hudbou

01.01.1970

V minulém školním roce se naše školka i škola Sofie stala partnerskou školou FOK Praha. V praxi to mimo jiné znamená, že jak škola tak i školka navštěvuje zajímavé programy či generální zkoušky, které  Česká filharmonie připravuje. Zastáváme názor, že seznámení se s klasickou hudbou patří k předškolnímu vzdělávání stejně jako k základnímu. Proto poslech klasické hudby začleňujeme i do běžného režimu školky v částech dne, kdy se to nabízí.

Na konci listopadu jsme se tedy vypravili do pražského Rudolfina na program speciálně vytvořený pro mateřské školy a jejich děti ve věku již od tří let. Pod názvem Vláčkem s Dvořá(č)kem si můžete představit cca hodinový workshop obsahující hudební čísla propojená vyprávěním, otázkami pro děti a úkoly především pro jejich uši.

Jak se liší housle, viola a violoncello? Kdo je skladatel? Ten, kdo skládá prádlo? Anebo puzzle? A co se dá vidět z okna vlaku, když k tomu hraje hudba Antonína Dvořáka? Cestou za Dvořákem do Ameriky jsme se překvapivě ocitli v arménské stepi, kde se dá zažít Šavlový tanec! Slyšeli jsme také, jak zní Dvořákova Humoreska na kousíčky i dohromady. Stejně tak i části Dvořákova slavného Amerického kvartetu.

Dětem se napříč věkem v Dvořákově síni líbilo, jejich radostné reakce a smích toho byli důkazem. Holčičky si náramně užily také slavnostní oblečení, které si mohly u této příležitosti obléknout. Také jsme měli velkou radost z toho, že se naše děti umí skvěle chovat i v cizím prostředí a pravidla slušného chování jim nejsou cizí. Dobře zvládají také cestu městskou hromadnou dopravou.